Zeven minuten voor een ochtendtoilet ?!

Home 9 Beleidsnieuws 9 Zeven minuten voor een ochtendtoilet ?!

 

Zeven minuten: zoveel tijd kan een zorgverlener gemiddeld spenderen aan een rusthuisbewoner tijdens de ochtendshift, kopt ‘De Standaard’, op 01/02/2017. In die tijd moet de bewoner gewassen worden, hulp krijgen bij het naar het toilet gaan en zijn ontbijt krijgen.

Daarbij werd geciteerd uit een bevraging van de christelijke vakbond ACV bij 1141 werknemers uit de publieke (OCMW) zorgsector. De algemene conclusie is dat de werkdruk onhoudbaar is. Op deze weblog schreven wij reeds eerder over de grote lichamelijke en psychische belasting bij de personeelsleden van woonzorgcentra (lees het blogbericht: ‘Ouderenzorg erkennen als zwaar beroep’). De toegenomen complexe zorgvragen van de bewoners, zeker bij personen met dementie, is een voorname factor van de werklast. Personeelsleden verdienen daarom de steun van velen opdat zij hun werk met de nodige passie kunnen blijven uitvoeren. Laat ieder zijn rol spelen. Politieke beleidsverantwoordelijken moeten voor voldoende middelen zorg, ook al zijn de noden in de verschillende welzijnssectoren schier grenzeloos. Directies en bestuurders moeten een beleid uitstippelen van “voldoende handen aan het bed” in evenwicht met “toegankelijke en betaalbare zorg”. Vakbonden moeten blijven appelleren op de grenzen van de spankracht van medewerkers. De media moeten onverkort pijnpunten publiek kenbaar maken, deze zelfs hekelen omdat bewoners recht hebben op de beste zorg. Het debat wordt best genuanceerd gevoerd door verder te reiken dan oneliners: ‘Als een bejaarde uit bed valt, dan kan hij daar uren liggen’ (De Morgen), ‘Rusthuizen stoppen fouten in de doofpot’ (Het laatste nieuws), ‘Zoveelste alarmbel die afgaat voor de rusthuizen’,… Ja, deze situaties moeten aangeklaagd worden maar zijn hoegenaamd geen standaard: hoe kunnen wij anders de meer dan behoorlijke cijfers verklaren die bewoners en familieleden gaven in neutrale kwaliteitsenquêtes van de overheid. En niet in het minst: hoe komt deze boodschap binnen bij degenen die elke dag het beste van zichzelf geven. Zij verdienen beter !!.

Gerelateerde berichten:

2 Reacties

 1. Marianne Scaut

  Ik vond geen link naar het krantenartikel om het te lezen.
  MS

  Antwoord
 2. Annie Peyls

  Waar gaat het naar toe! De mensen hebben de klok rond gewerkt om een mooie oude dag te hebben!!! Op hoe een manier gaan de mensen gewassen en aangekleed worden op zeven minuten!!! Dat die mensen die dat beslissen de klok eens naast hun op de badkamer zetten en eens kijken wat zij kunnen op zeven minuten!!! En zij zijn jong en gezond!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.