Van hulpvragers tot hulpverleners !!

Home 9 Hasselt 9 Van hulpvragers tot hulpverleners !!

Onze gasten

15 jaar integratie en inclusie voor personen met een verstandelijke handicap in het Sint Elisabeth woonzorgcentrum

Om 9u30 begint de werkdag. Eerst het uniform aandoen, de laatste info meekrijgen en dan gaat ieder werken. Aldo is logistiek medewerker en wordt verwacht in de grootkeuken. Filip, Sabine, Samira, Kevin B, Kevin R, Anneke vertrekken ieder naar hun zorgafdeling, zelfs naar oase waar personen met dementie wonen. Ze staan ten dienste van bewoners en personeel en helpen waar ze kunnen. Om 15u30 zit hun werkdag erop …

Speciaal ?

De ‘Tehuizen voor nazorg’ zoeken steeds naar een zinvolle tijdsbesteding voor hun gasten met aandacht voor routinematige taken met een vaste structuur. Doorgaans worden deze taken intern aangeboden (sorteerwerk, tuinonderhoud,.…). Externe taken bieden echter veel meer kansen tot daadwerkelijke integratie. En zo is de samenwerking met sint elisabeth woonzorgcentrum ontstaan.

Sinds 2003 werken 8 personen met een verstandelijke beperking van Tevona in het woonzorgcentrum Sint Elisabeth te Hasselt. Het begin was wat aarzelend ; er was wat twijfel. Zo werd de vrees geuit dat de zware zorgbehoefte van de rusthuisbewoners, zeker bij personen met dementie, te complex was voor de gasten. Het eerste jaar werd de contacttijd met de bewoners dan ook bewust beperkt gehouden: de gasten dienden immers vertrouwd te worden met de structuur van het woonzorgcentrum: het werk was dan ook vooral logistiek: eten brengen, de vaat doen, bewoners naar de kapper of de kiné brengen …

Maar al snel werd het veel ruimer: ’s morgens overal eventjes “dag”zeggen, ondersteunen van de vrijetijdsactiviteiten, helpen met het eten, de koffieronde doen, meedoen met feestjes, een kiennamiddag organiseren, een rustige babbel met bewoners, en ’s avonds voor het naar huis gaan nog voor ieder een “tot morgen” …

Het werd een win-win situatie.

De bewoners van het woonzorgcentrum genieten van de aandacht, de vriendelijke spontaniteit en de onbevangenheid van de gasten die rust brengt. De personeelsleden worden een aantal taken uit handen genomen, de gasten worden gemist als zij er een dag niet zijn.

Zelf voelen de gasten zich gewaardeerd voor hun “werk” omdat zij iets voor iemand kunnen betekenen. Zij. maken deel uit van de personeelsploeg van het woonzorgcentrum op basis van gelijkwaardigheid. Zij zijn er daarom ook graag bij als ze uitgenodigd worden op allerhande feestelijkheden doorheen het jaar. Van hulpvrager werden ze hulpverlener; het geeft een enorm gevoel van eigenwaarde. Inclusie moet meer zijn dan grote slogans. Het begint bij het kansen geven aan mensen, ook als dit misschien wat meer moeite kost. Klik hieronder voor de rapportage op TvLimburg.

https://www.tvl.be/nieuws/mensen-met-beperking-helpen-in-hasselts-rusthuis-69566

.

Gerelateerde berichten:

2 Reacties

  1. Monique Hindrikx, dochter v. Jeanne K6

    Proficiat aan de gasten van Tevona én aan het WZC voor de geslaagde samenwerking! Mooi vb. van inclusie.

    Antwoord
  2. marie-rose

    Heerlijk dat deze mensen bij jullie kansen krijgen,geloof me,ze worden gewaardeerd voor wat ze doen,de bewoners en hun familie missen ze als ze er eens niet zijn,ze horen gewoon bij het segershuis,proficiat !

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.