‘t Anker Tongeren: bijzondere erkenning voor personen met jongdementie

Home 9 Beleidsnieuws 9 ‘t Anker Tongeren: bijzondere erkenning voor personen met jongdementie

jongdementIn Limburg zijn er ruim 400-450 personen jonger dan 65 jaar die geconfronteerd worden met een dementieel syndroom. Voor Vlaanderen wordt een prevalentie van 3000-5000 personen vooropgesteld. Een gedeelte van hen is  erg jong (+ 50 jaar). De problemen van de jonge mensen zijn moeilijk te vergelijken met die van ouderen: zij staan vaak midden in het leven, zijn beroepsactief en hebben veelal opgroeiende kinderen. De ontluistering die dementie met zich meebrengt vergt de nodige psychosociale verwerking maar daarnaast stelt zich bij velen ook een financieel probleem. Er is niet alleen het wegvallen van één gezinsinkomen maar er zijn ook bijkomende kosten, zeker als er nood is aan ondersteuning of opvang.

Het is dan ook verheugend nieuws dat de Vlaamse overheid deze noodkreet heeft omgezet in gepaste reglementering. Onze vzw – die in Tongeren in 2013 als eerste in Vlaanderen een initiatief nam voor opvang van personen met jongdementie – kreeg, samen met 23 andere Vlaamse centra, een bijzondere erkenning voor opvang van personen met jongdementie.  In ‘t Anker Tongeren verblijven momenteel een 7-tal personen, allen jonger dan 65 jaar, die geconfronteerd worden met een verschillende typologie van dementie: fronto-temporale, pre-seniele Alzheimer, Korsakov dementie. Indien zij voldoen aan bepaalde voorwaarden zullen zij vanaf 1 oktober 2019 kunnen genieten van een tussenkomst in de verblijfskost van 25,-euro/dag. Het is een belangrijk lichtpunt in de vele zorgen die deze families en gezinnen dagelijks tegenkomen.

Gerelateerde berichten:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.