Muziekgebaseerde beweegtherapie voor personen met dementie

Home 9 BBO 9 Muziekgebaseerde beweegtherapie voor personen met dementie

Hoe motiveer je personen met dementie in woonzorgcentra het best om meer te bewegen en zo hun levenskwaliteit te verbeteren? Dat onderzoekt Universiteit Hasselt met de steun van Stichting Alzheimer Onderzoek. Onze woonzorgcentra participeren aan dit onderzoek. Wij zetten hiermede de lijn verder van ons ‘Beweeg, beleef en ontmoetprogramma’ (BBO) waar kinesi- en muziektherapeuten het ‘actief bewegen in groep’ gestalte geven.

Prof. Joke Spildoren: ““Onze bewegingstherapie combineert muziek en beeldmateriaal. Zo laten we bewoners zelf kiezen op welke muziek ze willen bewegen. We weten uit eerder onderzoek dat muziek een cruciale rol speelt bij therapie. Want wanneer de muziek stopt, is men minder geneigd om nog verder te bewegen”, zegt Joke Spildooren, coördinator van dit onderzoeksproject. Tegelijkertijd tonen de onderzoekers op een groot scherm een oudere persoon die tal van oefeningen voordoet, de personen met dementie moeten deze dan zo goed mogelijk nadoen. De oudere persoon in de video staat telkens voor verschillende achtergronden. Soms een heel neutrale kleur, af en toe speciale achtergronden zoals een bos of de zee. “Door de bewegingen van personen met dementie nauwgezet te analyseren, willen we achterhalen of die achtergrond een rol speelt in de motivatie van personen met dementie om te bewegen. Zijn ze een stimulans of leiden ze net meer af? Dat gaan we meten. Uiteindelijk willen wij komen tot een nieuwe bewegingstherapie die het best personen met dementie kan motiveren om te bewegen.

Vandaag werd het onderzoek in Sint Elisabeth gelanceerd met een persconferentie die van een ruime belangstelling kon genieten. Graag enkele sfeerfoto’s.

Klik voor het beeldverslag op Tv Limburg: https://www.tvl.be/nieuws/uhasselt-ontwikkelt-bewegingstherapie-voor-mensen-met-dementie-142712

Gerelateerde berichten:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.