Dagzorgcentra

De Schakel (Tongeren) & CADO (Riemst)

Ondanks alle inspanningen die geleverd worden voor de opvang van een thuisverblijvende zorgbehoevende personen zijn er dagen en momenten waarop dit zwaar valt voor de naaste partners of de familie. Op dat ogenblik kan een dagzorgcentrum een oplossing bieden. De keuze voor een dagzorgcentrum is minder ingrijpend dan een definitieve opname omdat men enkel overdag in het centrum verblijft en ‘s avonds naar huis terugkeert. De familie of de partner die instaan voor de dagelijkse zorg krijgen zo de kans om de zorg even los te laten. In een dagzorgcentrum bepaalt men, naargelang de behoefte, zelf de bezoekfrequentie. In het centrum worden aangepaste verpleegkundige en paramedische zorgen aangeboden. Men kan er zijn leeftijdsgenoten ontmoeten en er wordt gezorgd voor een zinvolle dagbesteding. In het dagverzorgingscentrum verblijven gebruikers die geen intensieve medische behandeling en toezicht nodig hebben, maar wel behoefte aan (re-)activering, verpleging, verzorging, toezicht en/of begeleiding in de activiteiten van het dagelijkse leven. Ook bewoners met dementie zijn welkom (zonder echter frequent storend gedrag te vertonen).

r

Al uw vragen over (een opname in) dagopvang zijn samengebracht op onze pagina: ‘vraag en antwoord’. 

Dagzorgcentrum De Schakel – (Tongeren)

Het dagzorgcentrum, dat erkend is voor 13 plaatsen, is gelegen in de gebouwen van de assistentiewoningen in de Wijngaardstraat 16 te Tongeren (in het hart van de stad – vlak bij de baseliek). Het dagzorgcentrum is gezellig ingericht en bestaat uit verschillende ruimten: een hobbyruimte voor allerhande activiteiten, een ingerichte keuken waar voor de liefhebbers wordt gekookt, een rustruimte met relaxzetels, een doucheruimte, …

Men kan er elke weekdag terecht van 8u 30 tot 17 uur (uitgezonderd op feestdagen). Tijdens de middag wordt een warme maaltijd aangeboden die ter plekke wordt klaargemaakt. De voeding is gevarieerd en aangepast aan de noden van de bezoeker.

U kan een afspraak met de verantwoordelijke van het dagzorgcentrum: Kristof Bollen: kristof.bollen@begralim.be of 012/39 49 33.

De dagprijs bedraagt 23,54 euro (met inbegrip van een warme verse maaltijd). Er is een tussenkomst voorzien van 5,-euro/dag vanuit de mutualiteit, weliswaar beperkt tot 100 dagen per jaar.

De Schakel beschikt ook over een rolstoeltoegankelijke bus.  De gebruikers betalen een getrapte bijdrage naargelang het aantal ritten per week (gemiddeld 8,-euro/dag). Het dagzorgcentrum beschikt over eigen rolstoeltoegankelijk busvervoer. 1/week: 9,34 euro // 2 keer per week: 18,69 euro // 3 keer per week: 24,68 euro // 4 keer per week: 28,48 euro // 5 keer/week: 30,13 euro

CADO – RIEMST

In het woonzorgcentrum Eyckendael is een autonoom dagcentrum gehuisvest dat wordt uitgebaat door de vzw Familiehulp. Klik hier om de folder van Familiehulp te raadplegen.