RESPECT personeelscharter
Ons personeelsbeleid, zoals neergelegd in het RESPECT personeelscharter, heeft twee motieven: ‘mensen zijn aan mekaar gegeven doorheen de kringloop van het leven’ en ‘personeelsleden kunnen pas goed zorgen als zij zelf goed verzorgd worden’.
Bij elk van de letters van RESPECT wordt een specifieke item van het personeelsbeleid toegelicht.
Reële verwachtingen creëren duidelijkheid
Onze organisatie staat voor RESPECTvolle ouderenzorg en voor de realisatie van zeven bewonersbeloften. Deze ambitie vereist dat er duidelijke verwachtingen worden gesteld aan personeelsleden.
De eerste letter van het RESPECT- personeelscharter (R van reële verwachtingen) staat voor het verduidelijken van deze verwachtingen: medewerkers moeten weten waarvoor zij verantwoordelijk zijn, welke taken zij moeten uitvoeren, welke de prioriteiten zijn die de organisatie stelt en waarop zij worden aangesproken.
Concreet:
- duidelijke doelstellingen inzake functioneren van medewerkers: een warme zorgattitude eerst, maar ook professionaliteit en teamgerichtheid zijn neergelegd in het charter: “Zo zijn onze manieren”.
- een weloverwogen ziekteverzuimbeleid met focus op grijs verzuim maar ook met een recht op een time-out als u het moeilijk heeft (om persoonlijke, relationele of gezondheidsredenen);
- bewust aanwezig zijn op de werkvloer: geen verspilling toelaten en eerbied hebben voor de infrastructuur
- medewerkers krijgen, bij vastgelegde disfunctionering, een in tijd gespreide opvolging en evaluatie, met duidelijke afspraken en een tijdskader
- Regels, procedures en richtlijnen zijn belangrijk, maar het doel (respectvolle zorg) zijn belangrijker
Engagement en betrokkenheid
levert surpluszorg op
Geëngageerde medewerkers zijn gemakkelijk te herkennen: zij doen juist dat tikkeltje meer, zij springen in bij een ziekteverlof van een collega, een roddel is niet aan hen besteed, zij brengen de positieve noot in het team, zij klagen niet omdat de werkdruk tijdelijk verhoogd is. . Zij zijn positief en enthousiasmerend, zij zijn terecht trots op hun werk, zij voelen zich dan ook betrokken (commitment) met de organisatie waarvoor zij werken.
De tweede letter (E van ) verwijst naar het belang van engagement, zowel aan de zijde van de medewerkers als de directie (die de voorwaarden moet scheppen).
Concreet:
- Woonzorggroep telt 35% meer (verzorgende) personeelsleden dan wettelijk voorzien;
- medewerkers worden op een positie bekrachtiging: ‘goed bezig’
- er is in het personeelsbeleid aandacht voor de levensgebeurtenissen, de ambitie en de verwachtingen van medewerkers;
- Wij geloven dat een ondersteunende of coachende leiderschapstijl het best geschikt is in de zorgverlening omdat ‘relaties’ centraal staan;
Samen maken wij de zorg
In het RESPECT personeelscharter zoomen wij in op het feit dat zorg ‘samen’ wordt gemaakt, hiërarchie is relatief in onze organisatie omdat niet de directie of de leidinggevende aan de top van de structuur staat maar wel de bewoner. Met de derde letter S (S van ‘samen zorg maken) willen wij beklemtonen dat zorg het resultaat is van een samenspel van alle personeelsleden .
Concreet:
- bij ons mag je tegendraads zijn, moet je niet slaafs de groepsgeest volgen. Wij juichen het zelfs toe als je niet op automatische piloot draait… maar kritisch blijft over de zorg voor onze kwetsbare bewoners.
- de directie neemt het voortouw in het benoemen van de goede praktijken en zij stimuleert iedereen om een positieve bril op te zetten
- teams die geconfronteerd worden met een probleem krijgen tools aangereikt om oplossingsgericht te werk te gaan.
Prijs het positieve en werk oplossingsgericht
De vierde letter heeft betrekking op de twee omgangsvormen die het relationeel werken tussen mensen en binnen teams gemakkelijker maken. Mensen verliezen zich soms door te focussen op datgene wat verkeerd loopt, door enkel dat vervelende kantje van een collega te zien. In het RESPECT personeelscharter zijn we niet blind voor fouten van de organisatie of voor onvolkomenheden van mensen. Integendeel, juist omdat wij een en ander willen oppakken vertrekken wij van datgene wat wel werkt, dit is doorgaans veel meer inspirerend. Niet het probleem maar wel de oplossing.
Concreet:
- wij bepleiten een onderlinge ‘ja-cultuur’ ten opzichte van bewoners en onderling tussen medewerkers
- elke inbreng (een voorstel tot, …) wordt onderzocht op zijn meerwaarde
- er is ruime aandacht voor inspraak waartoe meerdere overlegkanalen worden opgezet
- fouten maken mag als eruit geleerd worden (het onverdedigbare behoort hier niet toe). Vertrouwen staat voorop
- een klacht wordt in eerste instantie beschouwd als een leerpunt
- wij stimuleren bijscholing en vorming als een vorm van groeien
Empowerde medewerkers kunnen groeien
Deze letter staat voor ons geloof dat personeelsleden steeds kunnen groeien. Hiertoe is empowering belangrijk: wij willen autonomie geven bij de taakuitvoering maar ook inspraak, medezeggingsschap, vorming en opleiding.
Concreet:
- duidelijke doelstellingen inzake functioneren van medewerkers: een warme zorgattitude eerst, maar ook professionaliteit en teamgerichtheid zijn neergelegd in het charter: “Zo zijn onze manieren”.
- Medewerkers worden op een positieve wijze bekrachtigd: ‘goed bezig’
Communiceren doen wij open en helder
De voorlaatste letter ( c van communicatie) attendeert op het belang van communicatie, zoals persoonlijke als organisatorische communicatie.
Concreet:
- Begralim beschikt over een eigentijds communicatieportaal om vlot met zijn 370 medewerkers te communiceren
- Elk personeelslid kan bij een vertrouwenspersoon terecht als er een relationeel/communicatief conflict dreigt met een direct leidinggevende
- Vragen van medewerkers worden beantwoord binnen vastgestelde periode;
Teams zijn niet vanzelfsprekend, maar 1+1 kan 3 zijn
Elk mens maakt deel uit van een netwerk van levenssferen die op mekaar inwerken: op de eerst plaats is er het gezin of de familie, maar ook de relaties die uit de werksfeer komen. Dat werk gebeurt doorgaans in teamverband en de onderlinge relatie tussen de teamleden is bepalend voor de output en de werksfeer. Het RESPECT personeelscharter benoemt een aantal aandachtsvelden voor de uitbouw van een sterk team.
Concreet:
- In groep gerealiseerde kwaliteitsverbetering wordt beloond
- Er is geen favoritsme ten aanzien van (ook schaarse) personeelsleden
- Er wordt toegezien op een billijke werkverdeling en workload tussen afdelingen en diensten
- Onze leuze is: ‘Hard in resultaat, zacht in relaties’