Paratonie bij uiterst kwetsbare bewoners

Home 9 In het nieuws 9 Paratonie bij uiterst kwetsbare bewoners

In onze woonzorgcentra verblijven steeds meer kwetsbare bewoners, denk aan degenen met een matige tot ver gevorderde dementie, aan zij die ernstig fysiek ongemak hebben door allerhande kwalen, aan degene die levensmoe zijn en het leven als last ervaren. In onze missie staat met stip geschreven dat wij sterk willen inzetten op de ‘levenskwaliteit’ van degenen die fragiel en broos zijn. Juist omdat zij dikwijls niet meer voor zichzelf kunnen opkomen is het belangrijk dat wij allen aandacht hebben voor hun welzijn. 

Zo zijn er bewoners die een ernstige vorm van spierspanning vertonen (paratonie) en daardoor fysiek lijden: zij liggen doorgaans verkrampt in het bed. Voor paratonie bestaan er oplossingen, zoals o.a. de ‘’harmonische technieken’’ uit de kinesitherapie en RECENT zijn er modulaire positioneringssystemen voor de rolstoel en het bed ter beschikking gekomen. In het laatste geval wordt de bewoner volledig omringd en geborgen, door gebruik te maken van therapeutische positioneringskussens en -steunen van de ‘’D!NAMove’’ ligorthese. 

Voor onze drie woonzorgcentra hebben een 10-tal bewoners baat hebben bij een dergelijke ligorthese. Na een proef in Tongeren, met verbluffende resultaten, zullen nu een 10-tal ortheses worden aangekocht die 2.500,-euro per stuk kosten. Ja, 25.000,-euro is erg veel geld, maar het is meer dan goed besteed. Met deze comfortmaatregelen kunnen deze bewoners voortaan comfortabel liggen en slapen. Dit is ons kerstgeschenk aan hen.

Gerelateerde berichten:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.